Vážení čitatelia,
v online knihe Komentár k zákonu o potravinách (zákon č. 152/1995 Z. z.) nájdete zrozumiteľne vysvetlené jednotlivé ustanovenia najdôležitejšieho zákona v oblasti potravinového práva. Štruktúra zákona o potravinách tak, ako sa uvádza v dôvodovej správe z legislatívneho procesu: „je koncipovaná ako špeciálny predpis dopĺňajúci všeobecnú súkromnoprávnu i verejnoprávnu reguláciu obchodu s tovarom o úpravu špeciálneho verejnoprávneho mechanizmu na zabezpečenie základného štandardu akosti pri uvádzaní potravín do obehu vo všetkých rozhodujúcich fázach tohto procesu.“
Práve kvôli zabezpečeniu základného štandardu akosti pri uvádzaní potravín do obehu je pre každý podnik, živnostníka alebo iný subjekt, ktorý pôsobí v oblasti potravinárstva, potrebné mať k dispozícii výklad takej závažnej právnej normy, akou zákon o potravinách bezpochyby je.
Zákon o potravinách sa vzťahuje na ustanovenie podmienok výroby, manipulácie a uvádzania do obehu, ako aj úloh potravinového dozoru nad dodržiavaním tohto zákona a organizácie v záujme ochrany zdravia ľudí a ochrany spotrebiteľa pred negatívnymi účinkami zdravotne a akostne závadných a neplnohodnotných potravín. Z hľadiska rozsahu, pôsobnosti a záväznosti platí pre všetky potraviny.
Komentár k zákonu o potravinách vypracovali renomovaní odborníci z praxe a odborne ho posúdila Mgr. Anna Závracká, ktorá sa od roku 1998 intenzívne venuje systémom zabezpečenia kvality a bezpečnosti potravín, vrátane systému HACCP. V roku 1998 bola vyškolená trénerka trénerov v rámci tréningového kurzu . FAO „Harmonizácia a implementácia systémov kvality a zdravotnej neškodnosti potravín“.
V online knihe okrem odborne spracovaných článkov nájdete i právne predpisy z oblasti potravinového práva, ktoré sú denne aktualizované. K online knihe je 24-hodinový prístup do právnych predpisov z oblasti potravinárstva, a taktiež súvisiacich právnych predpisov.
Súčasťou predplatného online knihy je i bezplatný odpovedný servis od odborníkov z praxe.
S pozdravom
Claudia Frindtová
Čo nájdete v online knihe?
Komentár k jednotlivým ustanoveniam zákona o potravinách:
PRVÁ ČASŤ - Úvodné ustanovenia (§ 1 - § 3)
§ 1 - Účel a rozsah zákona
§ 2 - Vymedzenie pojmov
§ 3
DRUHÁ ČASŤ - Potraviny (§ 4 - § 12)
§ 4 - Základné povinnosti pri výrobe potravín, manipulácii s nimi a ich umiestnení na trh
§ 5 - Výroba potravín
§ 6 - Registrácia prevádzkarní a podmienky umiestňovania potravín na trh
§6a - Register potravín pre potravinový semafor na účely poskytnutia informácií a podpory predaja vyrábaných potravín
§ 6b - Systém rýchleho varovania a analýza rizika
§ 7 - Dovoz potravín a vývoz potravín
§ 7a
§ 7b
§ 8 - Balenie potravín
§ 9 - Označovanie potravín
§ 9a - Označenie pôvodu, zemepisné označenie a označenie zaručených tradičných špecialít
§ 9b - Označovanie potravín a poľnohospodárskych produktov dobrovoľnými údajmi a ich používanie na účely propagácie a marketingu
§ 10 - Skladovanie potravín
§ 11 - Preprava potravín
§ 12 - Predaj potravín
ŠTVRTÁ ČASŤ - Úlohy orgánov úradnej kontroly potravín (§ 18 - § 20a)
§ 18
§ 19
§ 20
§ 20a
PIATA ČASŤ - Organizácia úradnej kontroly potravín (§ 21 - § 27)
§ 21
§ 22
§ 23
§ 25
§ 26
§ 27
ŠIESTA ČASŤ (§ 28 - § 29)
§ 28
§ 29
SIEDMA ČASŤ (§ 30 - § 32)
Prílohy
Čo získate s online knihou?
- informačný servis za výhodnú cenu,
- aktuálne plné znenie právnych predpisov z oblasti potravinového práva,
- všetky informácie bez zbytočnej reklamy,
- záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve,
- všetky potrebné informácie budete mať na jednom mieste,
- bezplatný odpovedný servis na vaše otázky.